Кышында кайсы жашылча-жемиштерди көбүрөөк жеш керек?

Кышында кайсы жашылча-жемиштерди көбүрөөк жеш керек?

09-баш оона, 2023-ж // Коом // Айпери Осмоналиева

Кыш организм үчүн сыноо мезгили болуп саналат. Бул аралыкта организм туура витаминдерди алуусу үчүн жашылча-жемиштердин өлчөмүн көбөйтүү зарыл.

Төмөндө испаниялык тамак-аш фондунун эксперттери декабрь айы үчүн сунуштаган пайдалуу жана витаминдүү азыктар менен тааныштырабыз. Айрыкча, вирустук оорулар күч алып турганда жашылча-жемиштерди (тоңдурулгандарын деле) көп жеген жакшы. Алар витамин жана антиоксидант болгондуктан, иммунитетти бекемдөөгө жардам берет.

Көптөгөн азыктарды күнөсканалардын жардамы менен жылдын кайсы мезгилинде болсо да табууга мүмүн. Бирок тамак-аш боюнча адистер даамын сезип, пайдасын көбүрөөк алуу үчүн сезондук жашылча-жемиштерди убагында жегенди сунуштайт.

Жылдын соңку айында капустанын түрлөрү, сабиз, шпинат сыяктуу азыктарды тамакка көбүрөөк колдонуп, курма, киви же авокадо сыяктуу мезгилдүү жашылча-жемиштерди кошумча азык катары колдонсок, учурда бышып жетилген мандарин, грейпфрут, лимон, апельсиндин жардамы менен аларга цитрус даамын берсек болот.

Алдыда булардын айрымдарынын пайдасы тууралуу сөз кылсак:

Авокадо — ден соолукту чыңдоо, дене жана мээ үчүн укмуштай пайдалуу жемиш. Саргылты ден соолукка пайдалуу, клиникалык жактан далилденген бир катар артыкчылыктары бар.

Авокадо антиоксиданттарга толгон. Бул антиоксиданттар денедеги эркин радикалдар менен күрөшүүгө жана ден соолуктун чың болушуна жардам берет. Авокадолордогу антиоксиданттар көздүн түзүлүшү менен тыгыз байланышта болгондуктан, көрүүнү жакшыртуучу касиетке ээ.

Булак: Аргумент кж