Кара мурчтун ден соолукка пайдасы

Маалымат порталы — ар кандай темадагы жаңылыктарды жана макалаларды жазуу үчүн маалыматтарды чогултат жана талдайт: саясий, экономикалык, шоу-бизнес, коомдук жана турмуш

Бул жыпар жыттуу заттын мекени Индия. Аны шорполорго, маринаддарга жана негизги тамактарга, соустарга татымал катары кошуу адатка айланган.

Кара мурчтун пайдасы жана зыяны дарыгерлер тарабынан жакшы изилденген; анын пайдалуу сапаттары медицинада ийгиликтүү колдонулууда. Чындыгында, өсүмдүк курч сезгенүү процесстерин басаңдатуучу касиетке ээ, демек, ал дем алуу жолдорунун вирустук инфекцияларын жок кылат.

Негизи, кара мурчтун адамдар үчүн пайдасы бизге керектүү заттардын бай курамында. Татымалдын курамында марганец бар, анын жардамы менен биздин сөөктөрүбүз пайда болот, мунун аркасында биздин организм инфекциялар менен күрөшө алат. Марганец холестерол депозиттерин жөнгө салуу жана инсулин деңгээлин нормалдаштыруу үчүн жооптуу.

Кара калемпирдин пайдасы анын курамында темир бар болсо, анын жетишсиздиги аз кандуулукка, коргоочу функциялардын төмөндөшүнө жана өнөкөт чарчоого алып келет. Мындан тышкары, өсүмдүктүн курамында К витамини бар, ал сөөк ткандарын бекемдейт жана кальцийдин организмге сиңиши үчүн жооп берет.

Татымалдын эт тамактарына кошулушу бекеринен эмес. Кара мурчтун пайдасы — сиңирүү процессине жардам берет, ичегилерди активдештирет, организмден бардык токсиндерди жана токсиндерди тезирээк кетирет. Мындан тышкары, бул микробго каршы агент жана ичегилерде жашаган мите курттардан денени тазалоого жөндөмдүү.

Майдын ажыроо жөндөмдүүлүгү сыяктуу татымалдын мындай касиети жөнүндө аз адамдар билишет. Бул жагынан алганда, бул биздин диетологдор тарабынан татыктуу түрдө четке кагылган. Кара калемпирдин зыяны мүмкүн, эгер сиз арыктоону каалабасаңыз, анда мындай продуктту колдонууну чектөөңүз керек.

Бирок, тилекке каршы, кара мурчтун денеге зыяны бар, көбүнчө тамак -ашта керектелген татымалдын санына жараша болот. Чындыгында, татымал ашказанды кыжырдантат, аны майлуу тамактар ​​менен жана ченеми менен ичүү керек.

Кара калемпирдин зыяны эгерде сизде ашказан жарасы, гастрит же сальмонеллез оорусу күчөсө мүмкүн. Мындай учурларда, бул продуктту колдонуу таптакыр мүмкүн эмес. Дем алуу жолдоруна киргенде мурундун былжыр челин дүүлүктүрүп, жөтөлгө алып келет.

Пайдасы жана зыяны кара калемпир, башка продуктуларды колдонуу менен, негизинен, пропорция сезиминен көз каранды. Албетте, калемпирди ач карын жеп, ач карын ичүүгө болбойт. Диуретикалык таасиринен улам пиелонефрит менен ооругандарга жана цистит күчөгөндө сунушталбайт.

Булак: Аргумент.кж

Аргумент.kg